array(6) { [0]=> array(3) { ["link"]=> array(3) { ["title"]=> string(8) "Over ons" ["url"]=> string(40) "https://www.levensmiddleby.com/over-ons/" ["target"]=> string(0) "" } ["number"]=> string(0) "" ["display_on"]=> array(2) { [0]=> string(10) "responsive" [1]=> string(7) "desktop" } } [1]=> array(3) { ["link"]=> array(3) { ["title"]=> string(14) "Service melden" ["url"]=> string(56) "https://www.levensmiddleby.com/dienst/onderhoud-service/" ["target"]=> string(0) "" } ["number"]=> string(0) "" ["display_on"]=> array(1) { [0]=> string(7) "desktop" } } [2]=> array(3) { ["link"]=> array(3) { ["title"]=> string(14) "Service melden" ["url"]=> string(64) "https://www.levensmiddleby.com/dienst/onderhoud-service/#support" ["target"]=> string(0) "" } ["number"]=> string(0) "" ["display_on"]=> array(1) { [0]=> string(10) "responsive" } } [3]=> array(3) { ["link"]=> array(3) { ["title"]=> string(6) "Nieuws" ["url"]=> string(50) "https://www.levensmiddleby.com/nieuws-evenementen/" ["target"]=> string(0) "" } ["number"]=> string(0) "" ["display_on"]=> array(2) { [0]=> string(10) "responsive" [1]=> string(7) "desktop" } } [4]=> array(3) { ["link"]=> array(3) { ["title"]=> string(9) "Vacatures" ["url"]=> string(36) "https://werkenbijlevensmiddleby.com/" ["target"]=> string(6) "_blank" } ["number"]=> string(1) "2" ["display_on"]=> array(2) { [0]=> string(10) "responsive" [1]=> string(7) "desktop" } } [5]=> array(3) { ["link"]=> array(3) { ["title"]=> string(9) "Circulair" ["url"]=> string(41) "https://www.levensmiddleby.com/occasions/" ["target"]=> string(0) "" } ["number"]=> string(0) "" ["display_on"]=> array(2) { [0]=> string(10) "responsive" [1]=> string(7) "desktop" } } }

Een eigen restaurant beginnen in 10 stappen

Ben jij een echte horecatijger? Heb je er al heel wat vlieguren opzitten in een restaurant of eetcafé? Zit je bomvol ambitieuze ideeën? En droom je er al een tijdje van om je eigen restaurant te beginnen? Dan is het nu tijd om er wat mee te doen! Er komt wél heel wat kijken bij het beginnen van een eigen restaurant. Geen zorgen. Wij hebben een handig stappenplan opgesteld, zodat je niets vergeet.

 

1. Schrijf een ondernemingsplan voor het beginnen van een restaurant

Begin bij het begin: het ondernemingsplan. Dit heb je niet alleen nodig voor financiering bij de bank, het is óók voor jezelf erg belangrijk om alles in kaart te brengen. Want een goed begin is het halve werk!

Het belangrijkste onderdeel van het ondernemingsplan? De financiering. Je hebt namelijk een startkapitaal nodig. In je ondernemingsplan verwerk je daarom wat voor restaurant je gaat beginnen, wat de financiële vooruitzichten zijn, wat je strategie is én wat daardoor de kans van slagen is. Een investeerder wil natuurlijk zijn geld terugverdienen.

In het ondernemingsplan verwerk je óók een marketingplan. Want hoe ga je ervoor zorgen dat er voldoende gasten naar jouw restaurant komen? Er zijn online veel voorbeelden te vinden. Doe er je voordeel mee!

2. De locatie van je restaurant

De locatie van je restaurant is erg belangrijk. Maar het is wel afhankelijk van het soort restaurant dat je wil gaan beginnen. Wordt het bijvoorbeeld een eetcafé, fastfood restaurant of lunchroom, dan wil je natuurlijk op een centrale plek zitten. Wil je juist een bezorgrestaurant beginnen? Bij een zogeheten dark kitchen is het niet nodig om je op een druk bezochte plek te vestigen.

Het is verstandig om pas naar een locatie te zoeken nadat je een ondernemingsplan hebt gemaakt. Zo weet je precies wat je budget is en eindig je niet met een pand dat veel te duur is. Mocht je de kans hebben om een pand over te nemen, dan pas je je concept aan op de locatie en de vraag die daar is.

Controleer daarnaast ook altijd het bestemmingsplan van het pand bij de gemeente. Dan weet je meteen of er plannen liggen om wijzigingen aan te brengen aan de omgeving én of jouw plan passend is binnen dit bestemmingsplan.

 

3. Inschrijving bij de KvK

Wanneer je een restaurant gaat beginnen, start je natuurlijk een eigen bedrijf. Het is dan belangrijk om je in te schrijven in het Handelsregister van de Kamer van Koophandel. Dit moet uiterlijk één week na de start van je bedrijf gebeuren en kost je eenmalig 50 euro. De KvK zal de inschrijving van je bedrijf direct doorgeven aan de Belastingdienst. Dit hoef je dus zelf niet meer te doen!

 

4. Vergunningen regelen voor het starten van je restaurant

Wanneer je een restaurant gaat starten, heb je ook vergunningen nodig. Welke vergunningen precies? Dat is afhankelijk van het soort restaurant dat je gaat beginnen. Dit zijn de meest voorkomende vergunningen:

 • Drankvergunning. Wil je alcoholhoudende dranken schenken in jouw restaurant, dan heb je deze vergunning nodig en moet je voldoen aan de drank- en horecawet.
 • Exploitatievergunning. In sommige gemeentes heb je deze vergunning nodig. De voorwaarden hebben te maken met openbare orde en veiligheid.
 • Wanneer jouw restaurant niet binnen de mogelijkheden van het bestemmingsplan ligt, kun je een omgevingsvergunning aanvragen voor een uitzondering.
 • Wil je nu of later gaan aanbouwen? Dan heb je ook een omgevingsvergunning bouwen nodig.
 • Je hebt in sommige gevallen ook een omgevingsvergunning voor brandveiligheid nodig. In alle gevallen moet je een aantal maatregelen treffen voor brandveilig gebruik van je pand.
 • Terrasvergunning. Wil je graag een terras bij je restaurant openen, dan heb je daar in de meeste gemeenten een vergunning voor nodig.

Wil je graag een kansspelautomaat plaatsen, dan heb je daar ook een aparte vergunning voor nodig. Waarschijnlijk wil je ook achtergrondmuziek in je restaurant. Hiervoor moet je speciaal toestemming krijgen bij Buma/Stemra.

5. De juiste hard- en software regelen

Natuurlijk wil je dat alle processen in je restaurant soepel verlopen. Daar heb je verschillende hardware voor nodig. Denk bijvoorbeeld aan een kassasysteem, bonprinters, tablets of hand helds en een kitchen display systeem. En het is óók belangrijk om de software te regelen. Ga je bijvoorbeeld gebruikmaken van een reserveringssysteem? En hoe ga je het betalingsverkeer regelen? Weinig mensen betalen contact. Het is daarom belangrijk dat je het mogelijk maakt om in je restaurant te pinnen of met creditcard te betalen. Ga naar je bank, open een zakelijke rekening en bespreek de mogelijkheden. Denk ook alvast na over de boekhouding; ga je dit zelf doen of neem je een accountant in de arm?

 

6. Een menukaart opstellen om écht met je restaurant te beginnen

De planning, inschrijvingen en vergunningen zijn geregeld. Nu kan je écht beginnen met je restaurant! Eén van de belangrijkste dingen is natuurlijk de menukaart. Deze moet aansluiten bij het concept van het restaurant en de doelgroep die je wil aanspreken. Ga je voor een chique uitstraling, dan wil je dat ook terugzien op de menukaart met kleine, smaakvolle gerechten met unieke ingrediënten. Start je een gezellig eetcafé, dan passen burgers en spareribs beter op de kaart. De kunst is om niet te veel gerechten op de menukaart te zetten. Zo beperk je verspillingen en waarborg je de kwaliteit van je gerechten beter.

 

7. Een goed restaurant begint met goede apparatuur

Om al het lekkers op je vers opgestelde menukaart te kunnen bereiden, heb je goede apparatuur nodig. Denk daarbij aan koelkasten en vriezers maar ook aan een professionele heteluchtoven of friteuse. Voor al deze horeca-apparatuur kun je terecht bij Levens Middleby. Wij helpen je graag met de juiste apparatuur en routing in de keuken voor jouw restaurant. Je kunt bij ons vervolgens ook terecht voor het onderhoud én we staan voor je klaar bij storingen en defecten. Eén ding is zeker: we ontzorgen je volledig.

 

Header Leventi you oven, gericht op de bakkerij

8. De inrichting van je eigen restaurant

Net als je menukaart, moet ook de inrichting van je restaurant bij het concept en je doelgroep passen. Staan er luxe gerechten op de kaart, dan kies je voor een klassieke en chique inrichting. Een lunchroom mag lekker licht en fris zijn, terwijl een eetcafé juist weer wat donkerder en knusser mag zijn. Creëer een sfeer waar je gasten voor terugkomen!

 

9. Je kunt geen eigen restaurant beginnen zonder personeel

Een eigen restaurant beginnen kun je niet alleen, daar heb je personeel voor nodig! Denk aan één of meerdere koks, serveersters, obers en afwassers. Om maar wat belangrijke functies te noemen. Start op tijd met het werven van personeel, zodat je niemand tekortkomt wanneer je restaurant opent. Ook is het verstandig om te kiezen voor de juiste apparaten die werk uit handen nemen. Zo kun je ook veel personeel besparen!

Om personeel te kunnen aannemen, moet je beschikken over een risico-inventarisatie en -evaluatie (RI&E). Hierin worden onder andere de bedrijfsrisico’s – en hoe je deze kunt beperken – uiteengezet.

 

10. Marketing inzetten voor de opening van je eigen restaurant

Als het goed is, zit er in je ondernemingsplan óók een marketingplan. Hierin heb je beschreven hoe je gebruik gaat maken van allerlei marketingmiddelen. Van een website en social media tot persberichten sturen naar de lokale krant. Tijd om het uit te voeren! Maak iedereen in de buurt duidelijk dat jij je eigen restaurant bent begonnen en dat je binnenkort opent. Zorg ook dat je gasten een geweldige ervaring hebben. Zo blijven ze terugkeren!

 

Ga jij een eigen restaurant beginnen?

Goed plan! Na het volgen van dit stappenplan, kan het niet meer misgaan. Heb je nog vragen? Bijvoorbeeld over de juiste apparatuur? Neem vooral contact met ons op. Wij helpen je graag met het beginnen van een eigen restaurant. Natuurlijk met intelligente en innovatieve apparatuur, maar óók met onze technische, financiële en culinaire diensten. Samen maken we van jouw eigen restaurant één groot succes!

Contactformulier voor meer informatie over Levens Middleby

Heb je een vraag, wil je een afspraak maken of gewoon graag meer informatie over onze producten en diensten? Laat dan je gegevens achter en we nemen zo snel mogelijk contact met je op.

Ik wil..  1

  2

  3

  Met wie hebben we het genoegen?

  Volgende

  Hoe kunnen we je bereiken?

  Terug

  Volgende

  Wat wil je kwijt/vragen?
  Terug   1

   2

   3

   Met wie hebben we het genoegen?

   Volgende

   Hoe kunnen we je bereiken?

   Terug

   Volgende

   Wat wil je kwijt/vragen?
   Terug    1

    2

    3

    Met wie hebben we het genoegen?

    Volgende

    Hoe kunnen we je bereiken?

    Terug

    Volgende

    Wat wil je kwijt/vragen?
    Terug     1

     2

     3

     Met wie hebben we het genoegen?

     Volgende

     Hoe kunnen we je bereiken?

     Terug

     Volgende

     Wat wil je kwijt/vragen?     Terug